Friday, April 18, 2008

Vadas

Mostanság téma volt, kezdjük talán ezzel.
Párolt bélszín vadasan Rákóczi János hangszerelésében:

Hozzávalók: 1 kg bélszín, 8 dkg füstölt szalonna, 20 dkg vegyes zöldség, 6 dkg zsír, 8 dkg vöröshagyma, 6 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1/2 citrom, 1 babérlevél, 2 szál kakukkfű, 1 ek. ecet vagy 2 dl fehérbor, só, bors, cukor, mustár, capribogyó.
A vesepecsenyét szalonnával megtűzdeljük, megsózzuk és borsozzuk. A zsírt tepsibe tesszük, felolvasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott zöldséget, a fűszereket, egy darab szalonnabörkét, hozzáadjuk a húst és sütőbe éve megpirítjuk. Ezután lábasba tesszük, ráöntjük az ecetet (vagy fehérbort), felöntjük vízzel és fedővel letakarva puhára pároljuk. Ha megpuhult, kivesszük a húst, hozzáöntjük a liszttel elhabart tejfölt, 1/2 citrom levét és héját, mustárt, cukrot és jól felforraljuk. Finom szitán áttörjük és utánízesítjük. Tálaláskor a húst felszeleteljük, a forró mártással leöntjük, és caprival beszórjuk. Zsemlyegombócot vagy makarónit adunk hozzá.

Marhagerinc vadmártással Inyesmester /Magyar Elek/ szerint:
Szeletekre vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, 1-2 babérlevelet, pár szem feketeborsot, kevés citromhéjat és még kevesebb karikára vágott hagymát sós vízben megfőzünk. Ha megfőtt, kellően megecetezzük, és leforrázzuk vele a marhagerincet (magas hátszín). Az este leforrázott hús másnap délben már használható. A páclé egy részével sütjük meg 1 kanál zsír hozzáadásával. Ha megsült, a pácléből kivesszük a babérleveleket és a borsszemeket, és átpasszírozva 3-4 kanál tejföllel, pár pirított kockacukorral barnamártást csinálunk, amit tálaláskor ráöntünk a felszeletelt húsra.
Lehet vitatkozni!

2 comments:

ZsuR said...

Koszonet a receptert!

Bombadil Toma said...

a bélszínt egy kicsit drágállom ehhez az ételhez, de valamit ki fogok találni, mert most megjött a kedvem egy finom vadasra:))